Bunların ilki yaşam döngüsü içinde 3 ev sahibi değiştiren bir parazit olan dicrocoelium dendriticumiticum.

Bu parazitin asıl ev sahibi koyun, inek gibi otlanan hayvanlar, bu hayvanların karaciğerinde yaşıyor. Daha sonra yumurtalarını ev sahibinin dışkısıyla dışarıya gönderiyor. Dışkıyla beslenen salyangozlar ise ikinci ev sahipleri. Salyangozun salyalarını yiyen karıncalar ise son ev sahipleri.

Karıncaya bulaşan bu parazit, müthiş bir şey yapıyor, karıncanın tüm vücudunda dolaşmaya başlıyor ve nihayet karıncanın beynine ulaşıyor ve karınca beynini ele geçiriyor! normalde hayvanların otlanma vakitleri yerde ya da yuvalarında olması gereken karıncaları tam da bu zamanlar otların en tepesine çıkmaya zorluyor ve onları orada bekletiyor. Böylece otlanan hayvanlar karıncaları yiyor ve karıncayla beraber yeni ev sahibine geçiş yapmış oluyor.

yaşam döngüsünün şematik gösterimi

ilgili video

Apocephalus Borealis, zombi sineği (zombie fly) ise yaşam döngüsü enteresan olan başka bir parazitoit. Yumurtlama vakti gelen anne sinek bir bal arısı buluyor ve arının vücudunun içine yumurtluyor. Yumurtadan bir gün içinde çıkan larva içten içe arıyı yemeye başlıyor ve onu öldürüyor. İşi bittikten sonra dışarı çıkıyor ve pupa haline geçiyor ve ardından bir sineğe dönüşüyor.

yaşam döngüsünün şematik gösterimi

ilgili video

Son olarak Ophiocordyceps Unilateralis (zombie fungus) var. Kendisi bir Entomopatojen, yani böcek paraziti davranışı gösteren bir mantar. Bu mantarın ev sahibi ise bir karınca. Mantarın sporları etrafta gezinen bir karıncaya tutunuyor, uygun koşullar altında mekanik baskı ve belli enzimler salgılayarak karıncanın dolaşım sistemine giriyor. Buradan beyine ulaşan mantar, karıncayı ele geçiriyor ve koloniden ayırıyor. Bir mantarın yetişmesi için uygun olan bir yer buluyor (örneğin nemli bir yaprağın altı) ve karıncayı orada durduruyor. Ardından büyümeye başlıyor ve tabii ki karıncayı öldürüyor.

yaşam döngüsünün şematik gösterimi

ilgili video

Bonus: ev sahiplerini kontrol eden daha fazla parazit