Kitap her ne kadar kendi deyimiyle “japon tarihinin gelmiş geçmiş en büyük imparatoru Toyotomi Hideyoshi’nin bilgelik sırlarını anlatıyor gibi gözükse de aslında bir kişisel gelişim kitabı. Yani Hideyoshinin hayatının önemli olayları anlatılırken, diğer kişisel gelişim kitaplarında da sıkça rastladığımız “okuyucuya mesajlar"la karşılaşıyoruz. Üstelik bu durum kitabın başından sonuna kadar devam ederek canınızı daha da sıkıyor. Oysa okuyucuya gerizekalı yakıştırması yapılmadan Hideyoshi’nin gerçek hikayesi anlatılsa ve -eğer illaki gerekiyorsa- çıkarılacak ders okuyucuya bırakılsa ilginç bir hikaye ile karşılaşabileceğimiz söylenebilirdi.

Kitap yine biz saf okurların verilen dersleri rahatça çıkarabilmesi için on bölüme (ve haliyle on derse) bölünmüş. Temel olarak liderliğe giden yolda, aday kişinin karşılaştığı durumlara vermesi gereken tepkiler, lider kişinin sahip olması gereken vasıflar ve bir liderin yapması ve yapmaması gerekenler, Hideyoshi’nin ağzından, yazar Masao tarafından bir bir sıralanarak anlatılmış. Tabii bu durum okuyucunun aklına, (örneğin Hideyoshi’nin bir durum için pişman olduğunu söylemesi gibi) yazaın mı yoksa Hideyoshi’nin mi anlatılanları hissedip naklettiği sorusunu getiriyor. Kitapta hiçbir referansın kullanılmaması da anlatılanların Hideyoshi’nin ağzını kullanan Kitami Masao’nun fikirleri olduğu ihtimalini güçlendiriyor.

Kitabın kapağında söylenildiği şekliyle Hideyoshi bir imparator değil, Hükümdar vekilidir. Bu da tabii ki bir yazım hatası değil, pazarlama stratejisi. Eminim imparator yerine Hükümdar vekili tabiri kapakta kullanılsaydı bu kitabı satamayacağını yazar benden çok daha iyi biliyor.

Lider olmak için sır verdiğini söyleyen kitabın son dersi de bir başka ilginçlikte:

son sır, ortada hiçbir sırrın olmadığıdır.

Öyleyse kitabı okumanıza gerçekten ihtiyacınız yok.

Eğer Toyotomi Hideyoshi’nin hayatını gerçekten merak ediyorsanız, size kapital düzende CEO’luğa giden yolu anlatmaya çalışan ve kendi deyimiyle aslında hiçbirşey anlatmayan bu kitap yerine, daha aklı başında ve daha ciddi başka bir kaynak edinin. Ha, on derste lider olmaya inananlardansanız kitap tam size göre.